De precieze oorsprong van de Nederlandse vlag is onbekend. Sinds de 12e eeuw zijn er al rood-wit-blauwe vlaggen (eigenlijk ‘helder vermiljoen’, ‘helder wit’ en ‘kobaltblauw’), maar officieel vastgelegd was toen nog niets.

Er zijn over de jaren wel wijzigingen geweest in de kleuren. Een tijdlang is het rood vervangen door oranje, en de blauwe kleur was ook een stuk minder helder. Deze vlag was de zogenaamde oranje-blanje-blue, ook bekend als de ‘prinsenvlag’. Ook is paar jaar de Franse vlag gevoerd, de ‘drapeau tricolore’. Na het afschudden van de Franse overheersing, is de Nederlandse vlag in ere hersteld. Sinds 19 februari 1937 is officieel vastgelegd dat het rood-wit-blauw de kleuren zijn van de Nederlandse vlag. De Nederlandse vlag is rood, wit en blauw, en heeft een verhouding van 2:3. Alle drie de banen hebben dezelfde hoogte.

Wanneer en hoe vlaggen?

Wanneer mag je officieel vlaggen, of wat is de vlaginstructie? Hier moet je een verschil maken tussen officiële instanties en privé personen.

Er is een vlaginstructie van de Nederlandse overheid voor aan de overheid gerelateerde instellingen, waarin wordt bepaald wanneer, en op welke manier, de Nederlandse vlag wordt gevoerd. In deze instructie zijn duidelijke dagen bepaald waarop de vlag wordt gevoerd. Maar ook is hierin vastgelegd hoe de vlag moet worden gehesen en of er bijvoorbeeld een wimpel bij hoort. Een vlag mag nooit de grond raken. De vlag wordt gevoerd als het licht is.

De vlag wordt gehesen bij zonsopgang, en wordt bij zonsondergang gestreken (naar beneden gehaald). Een simpele regel is dat de vlag wordt gestreken als de verschillende kleuren van de banen niet meer zichtbaar zijn. Dit geldt niet als de vlag aan twee kanten wordt verlicht, dan mag deze ’s nacht blijven hangen.

Bij de vlag hangt geen versiering. Dus de schooltas bij een examen, of een beertje na een bevalling, mag volgens deze instructie niet. Jij hoeft je niet aan deze regels te houden en bepaalt lekker zelf wanneer de vlag uitgaat en of je deze ’s nacht laat hangen, of er een tas bij hangt. Dus als het Nederlands Eftal een kampioenschap wint, of je een diploma hebt behaald, of gewoon omdat je wilt laten zien dat je Nederlander bent, steek lekker die vlag uit.

Soorten vlaggen

Het materiaal waarvan vlaggen worden gemaakt, wordt ook wel dundoek genoemd. Omdat een vlag moet wapperen in de wind, wordt deze van een lichtere stof gemaakt. Anders hangt de vlag naar beneden aan de vlaggenmast, en dat is geen gezicht.

Als je zelf een vlag wilt aanschaffen, kijk dan eerst hoe je die gaat gebruiken. Wordt de vlag binnen gehangen, bijvoorbeeld in een vergaderzaal, of hangt deze buiten? En hoe lang hangt de vlag, elke dag of alleen als het officieel is toegestaan?

Waar koop ik een goede Nederlandse vlag?

Maar waar koop je je vlag? Tegenwoordig zijn er veel webwinkels die vlaggen aanbieden, in allerlei kwaliteiten en maten.

Zeker in Nederland is een goede kwaliteit belangrijk, een vlag hangt in de zon, regen en wind. De goedkope vlaggen zijn vaak na een paar keer hangen al gescheurd, en kan je weggooien.

Bij de Vlaggen Unie koop je een goede kwaliteit Nederlandse Vlag, tegen een scherpe prijs.

Van 20 bij 30 cm tot 3 bij 5 meter, niets is te gek.

En als je nog geen vlaggenmast hebt, of een vlaggenstok, dan koop je die er toch gewoon bij?

Met deze kwaliteit gaat je vlag jaren mee, dit kost je uiteindelijk minder dan de zogenaamde goedkope aanbiedingen van andere leveranciers.

De geschiedenis van de Nederlandse vlag