Houd jij van kamperen? Dan zul je waarschijnlijk niet kunnen wachten tot de donkere en koude winter over is. Want als de lente voorzichtig aanbreekt en de eerste zonnestralen schijnen weer op je gezicht, dan is er niets zo heerlijk dan er op uit te trekken. Niet iedereen zal kamperen in het voorjaar kunnen waarderen. In het voorjaar kan de kou soms nog parten spelen en het is zelfs nog mogelijk dat het in het voorjaar gaat vriezen. Uiteraard ga je uit van een prachtige lente met warme dagen, maar de realiteit kan vooral als je in het binnenland gaat kamperen anders zijn. Wees daarom goed voorbereid en lees onderstaande 8 tips even door. Je bent dan zeker dat je je kampeeravonturen in het voorjaar goed doorkomt.

1. Goed eten

Tijdens de koude lentedagen is het heel belangrijk om goed te eten. Een verwarming en extra kleding zal allemaal helpen, maar je lichaam is de grootste warmtebron die je nodig hebt. De brandstof hiervoor is voedsel. Zorg daarom dat je goed eet en mocht het echt koud zijn, dan zal je lichaam dit veel beter kunnen verdragen en zul je het minder koud hebben, dan wanneer je een lege maag hebt. Ook in de lente kan een voorraad snert en stamppot daarom helemaal geen kwaad.

2. Draag je kleding in laagjes

Het laagjessysteem is een zeer geschikte methode om toe te passen als het weer nogal eens veranderd. Met alle laagjes aan heb zul je geen kou lijden en bij warm weer is het juist heel gemakkelijk om een laagje kleding uit te trekken. Dit werkt veel beter dan bijvoorbeeld een dikke trui aan te trekken. Als het dan warm is, kun je de trui niet zo gemakkelijk uittrekken. Het beste is om drie lagen te dragen. De eerste laag is de laag die direct op je lichaam zit. Het is belangrijk dat dit goede vocht doorlatende kleding is, zoals thermo ondergoed en een thermo shirt. Als tweede laag trek je een trui of een warm fleece vest aan. De derde laag is dan een goede waterdichte jas. Zo zul je het absoluut niet koud krijgen en mocht het te warm worden, trek je gewoon een laagje uit.

3. Bescherm je tegen vocht

‘s morgens de tent of caravan uit met de toiletrol onder je arm? Vergeet niet dat het voorjaar is en dit op slippers nog niet kan. Laarzen bij de uitgang zetten is dan handig want het gras kan in het voorjaar behoorlijk vochtig zijn. Helemaal als het ‘s nachts geregend heeft. Nog beter zijn waterdichte schoenen, omdat je in laarzen veel loze ruimte hebt. Ga je koken, probeer dan, ook bij koud weer buiten te koken. Als je namelijk binnen kookt, verhoogd dit de luchtvochtigheid. En een ruimte met een hoge luchtvochtigheid is lastiger op te warmen. Om deze reden moet je de tent, luchtbed en slaapzak ‘s ochtends ook laten luchten.

4. Goede slaapzak

‘s nachts kunnen de temperaturen flink dalen. Een warme slaapzak en een goed luchtbed zijn dan onontbeerlijk. Leg onder je luchtbed ook een isolerende mat zodat het van onderen niet koud optrekt. Leg er desnoods ook een thermo deken overheen. Een mummieslaapzak is de ideale bescherming tijdens koude nachten. Deze slaapzakken zijn bestand tegen vriestemperaturen.

5. Gemakkelijke tuinmeubels

Wil je toch op een koudere dag buiten zitten? Moet je weer alle tuinmeubels klaarzetten en schoonmaken en door de kou houdt je het niet eens lang vol. Waarom dan geen opblaasbare stoelen? Opblaasbare stoelen zijn gemakkelijk weer op te bergen en ze zitten comfortabel en ook nog eens warmer dan tuinmeubels met metaal of aluminium.

6. Vermaak je ook binnen

Als het regent kun je niet naar buiten. Dit is helemaal lastig met kinderen. Zorg daarom voor voldoende entertainment voor binnen, zoals spelletjes of een tablet waar de kinderen spelletjes op kunnen spelen. Zoek ook indoor activiteiten op in de omgeving, zodat je niet van het weer afhankelijk bent.

7. Goede kachel

In het voorjaar is een goede kachel noodzakelijk. Vooral in de avonduren of ‘s ochtends is een kachel heerlijk om de tent of caravan snel op te warmen. Wel is het belangrijk om in een kleine ruimte de kachel veilig te gebruiken, helemaal als je kachel op gas werkt.

8. Zonnebrandcrème

Maar nu kun je je goed voorbereiden op de kou in het voorjaar, het kan ook behoorlijk warm worden. En ook als het niet warm is, maar de zon schijnt fel, dan kun je in een mum van tijd verbranden. Bij zonnig weer is het daarom altijd verstandig om een zonnebrandcrème aan te brengen.

8 tips voor tijdens het kamperen in het voorjaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *