Sponsoring van voetbalshirts is een lucratieve bezigheid. Omdat de sport zo populair is, zijn tal van bedrijven bereid grote sommen geld uit te geven voor het voorrecht om hun naam en logo op de uniformen van spelers te laten prijken. In sommige gevallen kunnen deze deals miljoenen dollars per jaar waard zijn. In dit artikel vertellen we meer over de soorten sponsoring, de voordelen voor de sponsoren en clubs en uiteraard de risico’s voor de clubs en sponsoren.

Soorten sponsoring

Er zijn drie soorten sponsoring voor voetbalshirts: persoonlijk, zakelijk en nationaal. Hierbij de uitleg:

Persoonlijke sponsoring is wanneer een individu of een kleine groep mensen een team sponsort. Dit kan in ruil voor reclame- of promotiemogelijkheden.

Bedrijfssponsoring is wanneer een groot bedrijf een team sponsort. Dit gebeurt meestal in ruil voor advertentierechten, zoals het hebben van hun logo op de voorkant van het shirt.

Nationale sponsoring is wanneer een land zijn eigen nationale team sponsort. Dit type sponsoring wordt meestal gedaan in ruil voor overheidsfinanciering en andere voordelen, zoals belastingvoordelen.

De voordelen voor sponsoren

Er zijn een aantal voordelen voor sponsors van voetbalshirts. Het meest voor de hand liggende is dat het de sponsor bekendheid geeft aan een groot publiek. Voetbal is een van de meest populaire sporten ter wereld en er zijn miljoenen fans die wekelijks naar wedstrijden kijken. Dit biedt de sponsor een geweldige kans om een groot aantal mensen te bereiken en hun merk of product te promoten.

Een ander voordeel is dat het kan helpen om een sterke band te creëren tussen de sponsor en de fans. Door een team te sponsoren, wordt de sponsor onderdeel van de geschiedenis van het team en zullen fans eerder geneigd zijn het team te steunen om hun waardering voor de sponsor te tonen. Dit kan leiden tot meer omzet of bekendheid voor het product of merk van de sponsor.

Ten slotte kan het sponsoren van een voetbalteam zeer lucratief zijn.

De voordelen voor clubs

Er zijn veel voordelen voor voetbalclubs als het gaat om het dragen van voetbalshirts. Een van de belangrijkste voordelen is dat het een gevoel van eenheid en saamhorigheid tussen de spelers creëert. Als ze allemaal hetzelfde shirt dragen, laat dat zien dat ze allemaal hetzelfde doel nastreven en dat geeft ze een identiteitsgevoel. Dit kan erg belangrijk zijn, vooral als er spelers uit verschillende landen in het team zitten. Het dragen van een voetbalshirt kan ook helpen om het teammoreel op te bouwen. Spelers kunnen trots zijn om de kleuren van hun club te dragen en dit kan hen motiveren om beter te spelen.

Een ander voordeel van voetbalshirts is dat ze kunnen helpen om de verkoop van merchandise te verhogen. Fans zullen vaak replica-shirts van hun favoriete team willen kopen om hun steun te betuigen. Dit kan voor clubs een geweldige manier zijn om geld te verdienen, vooral als ze een grote schare fans hebben.

De risico’s voor clubs

Clubs die ervoor kiezen voetbalshirts te sponsoren, doen dit in de hoop hiermee financiële voordelen te behalen en hun naamsbekendheid te vergroten. Er zijn echter risico’s verbonden aan dit soort sponsoring. Een risico is dat de club niet als onpartijdig wordt beschouwd als het gaat om scheidsrechterlijke beslissingen die het gesponsorde team aangaan. Een ander risico is dat de reputatie van de club kan worden geschaad als het team dat het sponsort slecht presteert of onethisch gedrag vertoont. Ten slotte bestaat het risico dat de sponsor zijn steun intrekt als hij niet tevreden is met de mate van blootstelling die hij krijgt uit de sponsorovereenkomst.

De risico’s voor sponsoren

Sponsoring van voetbalshirts is een risicovolle investering voor bedrijven. Niet alleen kan het verkeerde team worden gesponsord, maar ook het logo en de naam van de sponsor kunnen op een shirt worden weergegeven dat geassocieerd wordt met verliezen, schaamte of schandaal. In het ergste geval kan het merk van de sponsor worden aangetast.

Sponsoring van voetbalshirts: hoe lucratief is het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *