Een babyzacht huidje, dat willen we toch eigenlijk allemaal. Niet iedereen is gezegend met een van nature zachte huid. Veel voorkomende huidproblemen zijn schilfers, een trekkerig gevoel en een rode onrustige huid met bultjes en ontstekingen. Grotendeels van deze probleem ontstaan doordat het milieu van de huid niet in balans is, waardoor externe factoren, zoals gure wind en kou, maar ook huideigen micro-organismen de overhand nemen en de huid aantasten. Een gebrek aan juiste huidverzorging zorgt, onder andere, voor deze disbalans en het goede nieuws is dat de huid met de juiste verzorging flink kan opknappen!

Een goede huidverzorging begint bij een goed advies, het liefst door een specialist. Maar, het bezoeken van een schoonheidssalon is niet voor iedereen weggelegd. In deze blog wil ik je als schoonheidsspecialiste tips geven, zodat je thuis toch huidverbetering kunt creëren. Onthoud echter dat elke huid anders is en niet elk product bij elk huidtype past. Daarnaast kunnen hormonen en leefstijl een rol spelen in de kwaliteit van je huid. Een slecht eetpatroon en een verstoord hormoonstelsel hindert de afvoer van afvalstoffen, wat zich ook kan uiten in een onrustige huid.

Tip 1: Gebruik milde producten. Met mild bedoel ik: producten die vrij zijn van parfum, alcohol, SLS/SLES, minerale oliën (paraffinum liquidum en petrolatum) en ook lavendel, tea tree, mintachtige stoffen, citrusachtige stoffen en kamfer staan erom bekend dat ze de huid kunnen irriteren. Milde producten behouden de kwaliteit van de natuurlijke huidbarrière, die als beschermingsjasje dient tegen de wereld. Ga op zoek naar merken die claimen ‘natuurlijk’ te zijn en controleer de ingrediëntenlijst. Je kunt altijd googlen naar ingrediëntnamen die je niet herkent.

Tip 2: Reinig je huid dagelijks, maar ‘overreinig’ haar niet. ‘Overreinigen’ kan voorkomen wanneer je de huid twee keer daags intensief reinigt, terwijl ze het eigenlijk niet nodig heeft. Een droge, gevoelige huid heeft meer baat bij het één keer daags reinigen, bij voorkeur in de avond. ‘Overreinigen’ kan ook voorkomen bij het gebruiken van de verkeerde producten, die te agressief zijn (schuimende reinigers met een hoog gehalte SLS/SLES) of wanneer je meerdere reinigende producten (reinigingsgel + scrub + lotion/tonic) achter elkaar aan zou gebruiken. Bij het overreinigen van de huid ontdoe je de huid van haar natuurlijk huidbarrière en lipidelaag, die een bescherming biedt voor belastende factoren van buitenaf. Ook wanneer je een vette, onzuivere huid hebt is het belangrijk dat je de huid niet teveel belast. Ze raakt juist meer geïrriteerd en gevoeliger voor bacteriën.  Kies ook voor een zachte washand of droogdoek en dep de huid droog, i.p.v. vegen.

Tip 3: Gebruik één tot twee keer per week met een milde scrub, lysing of reinigend masker. De bovenste huidlaag heet de hoornlaag en deze bestaat uit dode huidcellen die nog aan elkaar vastzitten. Wanneer deze huidcellen loslaten zien we ze in de vorm van schilfers. De hoornlaag heeft soms de neiging om verdikt te raken en omdat te voorkomen of verhelpen is het van goed belang om de huid regelmatig een dieptereiniging te geven in de  vorm van deze producten. Een scrub bevat een korrel, maar het verschil in kwaliteit is erg groot en de meeste korrels doen de huid meer kwaad dan goed. Investeer in een goed merk, waarbij de korrels klein en gepolijst zijn. Vertrouw je het niet, gebruik dan een lysing. Deze kun je aanbrengen als een masker en bevat geen korrel.

Tip 4: Bescherm je huid altijd met een juiste crème die past bij jouw huidtype. Heb je een naar-vet-neigende huid, kies dan voor een olievrije crème met een gel-crème textuur. Heb je een droge, schilferige huid? Kies dan voor een rijke crème in balsemtextuur. Kies er niet voor om géén crème te smeren, want een crème biedt de huid extra bescherming en voeding, ook bij een vette huid. Kies voor de nacht een rijk, vol product zoals een overnight mask, die lekker goed in kan trekken. Kies overdag voor een crème met SPF 30 tot 50, om de huid te beschermen tegen UV-stralen. Uit onderzoeken blijkt dat 90% van de symptomen van huidveroudering (rimpels, huidverslapping, fijne lijntjes, pigmentvlekken) wordt veroorzaakt door UV-straling.

Wil je graag persoonlijk huidadvies? Neem dan contact met ons op via [email protected] of 085 060 7005.

Tips voor een zachte huid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *