Artiesten-boeken

Je heb je eigen zaak geopend, het stroomt vol met happy klanten en alles loopt op rolletjes. Er ontbreekt nog maar één ding. Die heerlijke live muziek op de achtergrond! Jij wilt als kers op de taart een live artiest in jouw horecagelegenheid laten optreden, maar wat voor vergunningen komen daarbij kijken? Hier vind je de informatie die je nodig hebt!

Auteursrechten voor het afspelen van muziek
Als je op jouw evenement muziek laat spelen, moet je toestemming hebben van Buma Stemra en dien je Buma een vergoeding voor auteursrechten te betalen. Dit geldt zelfs als de muziek alleen maar als achtergrondmuziek gespeeld wordt. Ook ben je een billijke vergoeding voor uitvoerders en producenten verschuldigd. Speelt de artiest die jij hebt gehuurd zelf nummers van andere artiesten? Dan zijn zij hier verantwoordelijk voor.
Ontheffing nodig?
Check de horeca regels op de website van jouw gemeente bij ‘Ontheffing Geluidsvoorschriften in de horeca’. Elke gemeente heeft namelijk weer andere regels voor o.a. de sluitingstijd van evenementen. In principe geldt dat omwonenden geen last van je evenement mogen hebben na tien uur ‘s avonds. Zoek dus even op wat de eisen in jouw gemeente precies zijn en vraag indien nodig een ontheffing aan.

Eisen & bepalen geluidsnorm voor vergunningaanvraag
Wil je evenementen organiseren? Dan kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Meestal is het voldoende om een melding bij de gemeente te doen als het een klein evenement is. Maar het is slim om na te vragen of je een evenementenvergunning nodig hebt.
Voor de horecaondernemers zijn veel eisen vastgelegd in het activiteitenbesluit van 2008. Voor grote bedrijven en grote evenementen kan het zijn dat er andere regels gelden. Als jouw evenement onder een ‘normale’ horeca-activiteit valt, dan zal een extra vergunning waarschijnlijk niet nodig zijn. Organiseer je een festival of activiteit in een grote tent op een open terrein, vraag de eisen dan op bij je gemeente. Voor het bepalen van de geluidsnormen kan je het best een gespecialiseerd bureau inschakelen. Zij maken voor jou een rapport. Dat rapport kan je dan aan de gemeente geven als onderdeel van je vergunningaanvraag, en heb je altijd een bewijsstuk als er sprake is van onenigheid.

Ga je live artiesten boeken? Informeer omwonenden
Altijd fijn om vooraf de verwachtingen te managen. Laat jouw omwonende weten dat je een ontheffing/vergunning voor live muziek in je horeca gelegenheid geregeld hebt. Dit is in de meeste gevallen zelfs verplicht.

Zoek je nog naar de geschikte artiest om jouw horeca paleisje mee op te vrolijken? Dan kan je gemakkelijk online artiesten boeken via het artiestenboekingsplatform Plugify. Je staat via het platform direct in contact met de artiest.

Live artiesten boeken: Hoe zit dat met ontheffingen en vergunningen voor muziek in de horeca?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *